Robbert

Brus

RoTaMi.com


Muizen tegen RSI

oktober 4, 2005Robbert Brus0 Reacties

Om de zoveel tijd komen invoermiddelen op de markt die de traditionele muis moeten vervangen en RSI voorkomen. Meestal voorkomen deze apparaten naast RSI ook een fatsoenlijke productie. Gevolg: de oude muis wordt weer aangesloten.

De Hoverstop is een veelbelovende variant op dit thema. Op het eerste gezicht is het een heel gewone muis, maar het vernuft zit onderhuids. In de muis zit een sensor die merkt of vlak boven of op de muis een hand ligt. Zodra de muis (met hand) 10 seconden niet beweegt gaat hij trillen. Dat is zo irritant dat u hem automatisch loslaat. Die korte pauzes waarin uw hand op de muis ligt helpen om RSI te voorkomen. In de praktijk werkt de Hoverstop muis behoorlijk confronterend. U moet echt een door een gewenningsfase heen, want in het begin irriteert dat trillen mateloos. Als de muis eenmaal een tijdje wordt gebruikt sluipt vanzelf de gewoonte in om bij het lezen van lange stukken de hand van de muis te halen, voordat de muis gaat trillen. Andersom blijkt het trileffect ook heel effectief om gebruikers uit een mijmering wakker te schudden en weer aan de slag te laten gaan.

Nadeel voor consumenten is de wat eenvoudige uitvoering van de muis. Dat er geen drivers nodig zijn voor een correcte werking is een groot pluspunt.